Знайомтеся: інноваційні підручники з математики для початкової школи авторів Ольги Гісь та Ірини Філяк

Безымянный коллаж

Ми ознайомились із сінгапурськими підручниками, фінськими, американськими, канадськими, французькими і т. д.   Отож, пропонованиі підручники умістили в себе не лише кращий український досвід, а також те, що добре спрацювало у світі.

Працюючи над підручниками з математики для початкової школи, автори вивчали різні підходи до викладання математики і переглядали підручники багатьох країн світу. Ми ознайомились із сінгапурськими підручниками, фінськими, американськими, канадськими, французькими і т. д.  Отож, пропоновані підручники умістили в себе не лише кращий український досвід, а також те, що добре спрацювало у світі. Основна ідея полягала у тому, щоб максимально наблизити завдання до сфери інтересів дитини і навчити дитину думати.

Це підручники нового формату, наповнені цікавими сюжетними задачами та головоломками, веселими малюнками, що дозволить у ненав’язливій ігровій формі не лише познайомити дитину з основними законами математики, але й розвинути її мислення – як логічне, так творче, – а також максимально підніме дитячу мотивацію до навчання.  

На сторінках підручників можна зустріти:
– кольорових слоників, що проводять вільний час в аквапарку;
– маму-Білочку, що перевіряє білченят, як вони вивчили дні тижня;
– білочку Кралю, яка по парних днях робить зачіски, а по непарних –  нанизує на нитку грибочки;

– вовчика, що мріє бути не лише сильним, але й розумним, тому він щодня піднімає штангу, грає в шахи, спостерігає за зорями… 

Лісові тваринки відвідують поліклініку, ретельно вивчаючи розклад роботи лікарів, щоб знати, коли можна перевірити свій слух, нюх, зір, пам’ять тощо. Вивчаючи годинник, діти знайомляться з Поспішайком та Невстигайком, які домовляються про зустріч, але їхні годинники або поспішають, або відстають, тому можна здогадатись, що з того вийшло.  На сторінках підручників учні зустрінуть Професора математики, який пропонує дітям математичні диктанти, Майстра Часу, який знає усе про час, про годинники. І всі ці герої займаються важливими справами, для виконання яких вкрай необхідно мати ґрунтовні математичні знання. Це той світ, у якому ми пропонуємо пожити дітям упродовж чотирьох років навчання математики у початковій школі.

Автори пропонують реальні задачі, які стануть у пригоді дітям у їхньому повсякденному житті.

Автори пропонують реальні задачі, які стануть у пригоді дітям у їхньому повсякденному житті. Як дізнатися, чи вистачає грошей на покупку?  Яка буде решта? Як розміняти гроші на дрібніші? Як довго триває мультфільм? Як визначити термін зберігання продуктів? Скільки потрібно часу для приготування їжі? Скільки часу летить літак зі Львова до Києва? Яка площа паркувального майданчика і скільки автомобілей там може поміститись? Скільки польських злотих можна купити, якщо здати 10 євро? Скільки грошей можна зекономити на бензині, якщо взяти з собою у дорогу ще кількох пасажирів? Яка буде економія, якщо купувати речі на розпродажах?  Це типові практичні завдання, з якими зіткнеться дитина на сторінках наших підручників.

І що найцікавіше: окрім паперової версії розроблено чи не вперше в Україні  інтерактивну версію підручника для першого класу, що містить 235 електронних додатків. Ці додатки включають: різноманітні відео та 3D моделі об’єктів, про які йде мова у завданнях; захоплюючі навчальні ігри, що допоможуть дитині підвищити свої обчислювальні навички; тести, які можна робити на тачпанелі чи планшеті, тим самим перевіряючи свої знання та вміння у цікавій формі.

Підручник для першого класу написаний у ігровій анімаційно-казковій формі, щоб налаштувати дітей на хвилю, що математика – це насправді легко і весело. У другому класі діти вивчатимуть математику, базуючись на цікавій інформації про флору і фауну світу. Підручник для третього класу покличе учнів у пізнавальну мандрівку Україною. А в четвертому класі школярі довідаються про відомі винаходи і що такого цікавого для дітей є у світі, куди варто би поїхати або прочитати детальніше в Інтернеті.

Ми хочемо, щоб діти полюбили математику, з радістю йшли на цей урок,  щоб із задоволенням виконували домашню роботу, не думаючи що це  важко, і навіть самі просили додаткові завдання.

Ми хочемо, щоб діти полюбили математику, з радістю йшли на цей урок,  щоб із задоволенням виконували домашню роботу, не думаючи що це  важко, і навіть самі просили додаткові завдання.  Адже все, що ми любимо, ніколи не обтяжує нас, навіть якщо це займає багато часу і вимагає значних зусиль. Любов робить цю працю легкою.

Отож, наша пропозиція для дітей, вчителів та батьків.  

  • Перший клас (держзамовлення)

Пакет включає: підручник у одній частині (скорочена версія) + безкоштовний Додаток, куди увійшли теми, які не помістилися у підручник через обмеження допустимих санітарних норм на вагу підручника.

  • Перший клас (комерційна версія)

Пакет включає: підручник у двох частинах (повна версія, форзаци, тощо)+ 4 робочі зошити + методичка для вчителя,  де  містяться розробки усіх уроків, відповіді до завдань, математичні ігри та календарне планування.

  • Другий клас (комерційна версія)

Пакет включає: підручник у двох частинах + 4 робочі зошити + контрольні роботи.

  • Третій клас (комерційна версія)

Пакет включає: підручник у двох частинах.

  • Четвертий клас (комерційна версія)

Пакет включає: підручник у трьох частинах.

Запитання, зауваження та пропозиції просимо надсилати за електронними адресами:

olhahisusa@gmail.com

ifilyak@gmail.com

Автор статті: Гісь Ольга Михайлівна — український науковець, психолог, педагог. Автор програми розвитку продуктивного мислення учнів молодшого шкільного віку, втіленої в низці навчальних закладів України. Кандидат фізико-математичних наук, директор з навчання Школи вільних та небайдужих (м. Львів). Стипендіат Програми імені Фулбрайта.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *