Відповіді на питання до спікера Скворцової Світлани Олексіївни (2 клас)

Відповіді на питання до спікера Скворцової С. О. до теми вебінару:

«Математика. 2 клас.Формування обчислювальних навичок додавання та віднімання чисел з переходом через розряд (76 +17, 42 -28). Методика роботи над задачами в темі “Таблиці множення та ділення”»


“Світлано Олексіївно, порадьте будь ласка. Чи буде доцільним після навчання в 1 класі за підручником Богдановича перейти на Ваш комплект? Чи був у когось із колег такий досвід зміни навчального комплекту?”

Я думаю, що можна в 2-му класі перейти на наші навчальні зошити з 2-го класу. Трошки треба буде попрацювати під час узагальнення і систематизації знань за 1-й клас, але потім все май прийти в норму. Такий досвід існує. І він позитивний.

“Чи будуть видані таблиці з математики за підручниками Скворцової С.О.?”

Поки що домовленості із видавництвом про це немає.

“Роль скороченого запису задач для їх розв’язування молодшими школярами. Деякі вчителі опускають даний вид роботи (не прописаний у Програмі), дітям важко зрозуміти хід розв’язання задач без цього запису.”

Короткий запис є результатом аналізу тексту задачі. Саме він презентує у стислому вигляді ситуацію задачі та числові дані й шукане. На мій погляд, дуже важливо привчити учнів складанню короткого запису (не обов’язково вимагаючи певних шаблонів), оскільки цей крок буде спрямовувати їх діяльність на аналіз тексту задачі і створення допоміжної моделі, якою є короткий запис.

“Почему так и не выпустили методические разработки уроков Скворцовой на русском языке?”

Це пов’язано з тиражем. Це питання до видавництва.

“А в 2 класі зошит і підручник це один посібник?”

Так, для 2-го класу є лише навчальний зошит. Навчальний зошит – це і підручник і зошит з друкованою основою в одному виданні.

“Чи можна такі задачі назвати ускладненими? “

Ні, це звичайні складені задачі. Вони є засобом формування в учнів загального підходу, загального уміння розв’язувати задачі.

“Скажіть будь ласка де можна придбати ці опорні схеми?”

Лише з навчальними зошитами. У навчальних зошитах передбачено вкладки.

“Чи доречно у графічній моделі невідоме позначати кружечком, а відоме квадратиком?”

Може й так.

“Обязательно ли писать ответ во втором действии задачи?”

Обов’язково, оскільки діти іноді не розуміють, що останньою дією вони відповіли на запитання задачі; а іноді відповідь на запитання задачі передбачає переформулювання пояснення до останньої дії – логічний крок.

“Чи можна зразу записувати задачу виразом?”

Лише для сильних дітей, якщо Ви впевнені, що вони зможуть пояснити хід розв’язування.

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *